Kuchnia jest miejscem, w którym można połączyć funkcje społeczne, estetyczne i praktyczne. Jest to miejsce, w którym spędzamy więcej czasu i chcemy, aby czuć się w niej dobrze. Musisz zaprojektować kuchnię, która jest zarówno funkcjonalna, jak i przyjemna w użytkowaniu. Ten artykuł pomoże Ci zaprojektować kuchnię. Wyjaśni, jak rozplanować kuchnię i jakie obszary należy uwzględnić. Zabierz się do pracy.
Jak zaprojektować kuchnię i na co zwracać uwagę
Jak rozpocząć projektowanie kuchni? Prawdopodobnie masz już swoje własne przemyślenia na temat swojej kolejnej kuchni. Wiesz, czego chcesz, co Ci się nie podoba i co musisz zmienić. To właśnie od tego powinieneś zacząć. Możesz zacząć od wymienienia rzeczy, których powinieneś unikać w swojej kuchni i co musisz uwzględnić w swoim wymarzonym projekcie kuchni.
- Rzadko mamy duże kuchnie, więc ważne jest, aby planować z taśmą mierniczą. Jakie są kluczowe punkty, o których należy pamiętać przy projektowaniu kuchni
- Ważne jest zachowanie odpowiednich odległości między urządzeniami, wysokości blatów i ich szerokości. Nie zapominajmy o tym.
- Wysokość blatów kuchennych. Zależy ona od wzrostu domowników. Aktualna norma to 95 cm od wykończonej podłogi. Wysokość blatu roboczego określana jest w przedziale od 90 cm do 100 cm. Wprawdzie można jeszcze usłyszeć o standardowej wysokości blatu 85 cm, ale nie jest on używany na co dzień przez osoby niższe. Dla osób o przeciętnym wzroście praca przy tak niskim blacie będzie męcząca.
- Wysokość blatu barowego. Blaty barowe mogą być montowane na wysokości od 110 do 115 cm. Można zamontować go wyżej (120 cm), ale ta wysokość zarezerwowana jest dla osób wysokich. Jest to blat barowy. Jako taki, powinieneś móc na nim wygodnie usiąść i się zrelaksować.
- Głębokość blatów. Standardowa głębokość to 60 cm. Jest to nie tylko praktyczne, ale również wymuszone przez większość urządzeń domowych. Jeśli mamy blat barowy, to nie powinien być on mniejszy niż 30 cm. Zazwyczaj jest to 35 cm.
- Głębokość blatu na wyspie. Nie powinna być mniejsza niż 60 cm. Maksymalna głębokość wyspy to 100 cm, jeśli jest to wyspa, na której przygotowujemy potrawy tylko z jednej strony lub sprzęt AGD. Jeśli mamy zlewozmywak, który z jednej strony ma zmywarkę, a z drugiej piekarnik, to maksymalna szerokość takiego blatu to 120 cm. Jeśli mamy wyspę i blat barowy, to może być różnie. Jest też blat na wyższym poziomie, który często zachodzi na blat poniżej. Blat ten ma wymiar 35 cm. Oznacza to, że relacja między bokiem wyspy a stroną zewnętrzną wynosi 15cm.
- Jak długi powinien być blat kuchenny? Im dłuższy blat, tym lepiej. Ale nie mniej niż 200cm. Znajduje się na nim zlewozmywak, płyta grzewcza, ekspres do kawy, Thermomix i inne urządzenia. Poza tym, gdzie indziej musimy przygotowywać jedzenie. Jak się przekonacie, ważne jest, aby sprzęty znajdowały się w bezpiecznej odległości.
- Jak wysoko zawieszone są górne szafki. Na to również należy zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni. W tym miejscu musimy wziąć pod uwagę nasz wzrost. Są jednak pewne wymiary, których musimy przestrzegać. Okap nie może znajdować się zbyt wysoko od płyty grzewczej, ale górne szafki kuchenne nie powinny być zbyt nisko. Uderzalibyśmy w nie głową podczas gotowania (pochylając się nad garnkiem lub potrawą). Wysokość górnych szafek zależy częściowo od wysokości i głębokości dolnego blatu. Wysokość górnych szafek kuchennych to zazwyczaj 55-60 cm nad blatem. Dno górnych szafek kuchennych powinno znajdować się na wysokości od 145 do 160 cm od podłoża. Ważne jest, aby wiedzieć, jaki rodzaj szafek będą miały, czy pionowe czy poziome. Ważne jest, aby sprawdzić, czy do górnej półki można łatwo sięgnąć i czy szafkę można bez trudu zamknąć.
Czytaj także: Proste pomysły na rodzinną kuchnię
Jak zaprojektować meble kuchenne
Istotne jest, aby meble były ergonomicznie zaprojektowane i funkcjonalne, tak aby wszystko było dostępne w każdej chwili. Jeśli w tej samej kuchni znajdują się dwa rzędy szafek, odległość między nimi nie powinna przekraczać 120 cm. Dwie osoby mogą wygodnie przebywać i pracować w kuchni, jeśli są dwa rzędy szafek. Może to być mniej w wąskich kuchniach, ale możliwe jest utrzymanie powyższych wymiarów w miejscu, jeśli masz taką możliwość. Będziesz musiał otworzyć piekarnik, szufladę, przykucnąć, a następnie wziąć coś z dolnej półki. Będzie to trudniejsze, jeśli masz wąską kuchnię lub drugą osobę.
Co należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu kuchni?
Istnieje kilka zasad projektowania kuchni. Niestety, przy projektowaniu kuchni popełnia się wiele błędów.
Zasady projektowania kuchni
Pierwszą zasadą przy projektowaniu kuchni jest to, aby zlew znajdował się z dala od palnika. Częstym błędem jest umieszczanie zbyt dużej lub praktycznie żadnej odległości pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką. Potrzebujesz 40 cm, aby móc odstawić gorące naczynie lub brudne naczynia.
- Nie stawiaj kuchenki w rogu kuchni. Jest to całkowicie niepraktyczne. Aby móc wyjąć gorące przedmioty z kuchenki, musimy mieć do nich dostęp z obu stron.
- Kolejna zasada w projektowaniu kuchni. Zlewozmywak i płyta grzewcza powinny znajdować się na tej samej ścianie. Błędem jest umieszczanie urządzeń na przeciwległych ścianach w projekcie kuchni. Lepiej jest umieścić gorący garnek nad blatem niż do zlewu. Jeśli nie mamy wyboru, np. jesteśmy do tego zmuszeni przez np. Instalacje, zadbajmy o to, aby urządzenia były jak najbliżej siebie, najlepiej naprzeciwko.
Kończę moje porady dotyczące aranżacji kuchni ostatnią przestrogą: Nie umieszczaj urządzeń AGD zbyt daleko od siebie. Jeśli masz dużą kuchnię, zadbaj o to, aby urządzenia nie były ustawione na przeciwległych końcach pomieszczenia. Wyspa kuchenna jest świetnym rozwiązaniem dla dużych kuchni.