Kuchenka to bardzo istotny element każdego domu - praktycznie nie ma bez niej żadnej kuchni, bo to na niej gotujemy i smażymy. To dzięki niej możemy szykować dla siebie i rodziny pyszne, ciepłe posiłki. W tej chwili mamy do wyboru wiele różnych modeli, które można dopasować do każdego wnętrza - to duży plus, bo przecież urządzamy przestrzeń zgodnie ze swoim gustem, więc może mieć różny styl i charakter. Jednak nie tylko sam wygląd kuchenki jest ważny, lecz również - a może przede wszystkim - jej funkcjonalność. Wiele osób przed zakupem zastanawia się czy lepsza będzie kuchenka na gaz, czy też może kuchenka elektryczna? Jaki wybór jest rozsądniejszy?
Kuchenka na gaz - wady i zalety
Kuchenka gazowa jest uznawana za bardzo tradycyjną. To nadal jeden z najczęściej wybieranych sprzętów w naszym kraju. Wiele osób donosi, że potrawy gotowane czy smażone właśnie w kuchenkach gazowych są o wiele smaczniejsze. Nie wiadomo do końca z czego to wynika, jednak tak wiele osób nie może się mylić. Kuchenki gazowe - co ciekawe - są też mniej awaryjne. Ponadto jeśli z jakiegoś powodu dostawy prądu zostaną odcięte, kuchenka na gaz nadal będzie działać. Będzie zatem można przynajmniej przygotować sobie posiłek. Jeśli chodzi o inne zalety tego rodzaju kuchenek, z pewnością ich zwolennicy ucieszą się z informacji, że kuchenki na gaz są o wiele tańsze niż ich elektryczne odpowiedniki. Także jeśli chodzi o późniejszą eksploatację, zdecydowanie można ich dłużej używać, a przy tym ich używanie nie generuje ze sobą zbyt dużych kosztów. Za kuchenki elektryczne trzeba będzie więcej zapłacić, ponieważ prąd jest droższy.
Jeśli ktoś nie chce wymieniać wszystkich garnków w domu, powinien wybrać kuchenkę gazową, albo elektryczno-gazową, z działającym na prąd piekarnikiem. Płyty indukcyjne stwarzają konieczność posiadania odpowiednich garnków do gotowania - a więc trzeba będzie zainwestować w dodatkowe produkty do domu. Warto też jednak wspomnieć o pewnych wadach tej kuchenki. Na pewno co jakiś czas trzeba uzupełniać butlę, jeśli to ona jest źródłem gazu. Jeśli instalacja będzie nieszczelna, może to spowodować zatrucie. Trzeba też wspomnieć o tym, że gotowanie na gazie trwa dłużej i że istnieje większe ryzyko oparzenia. Trudniej też taką kuchenkę odpowiednio umieścić w kuchni, by zapewnić maksymalne bezpieczeństwo.
Kuchenka elektryczna - wady i zalety
Rośnie liczba osób, które wybierają do swojego domu kuchenkę elektryczną. To rodzaj kuchenki, która zamienia energię elektryczną na ciepło. Do wyboru klientów pozostają wersje tradycyjne (z żeliwnymi krążkami grzewczymi), wersje ceramiczne, a także indukcyjne. Ta ostatnia wersja uznawana jest za wyjątkowo nowoczesną.
Na pewno kuchenka elektryczna jest dużo wygodniejsza w użytkowaniu - łatwiej ją także utrzymać w czystości. Taka kuchenka świetnie pasuje do nowoczesnych wnętrz. Znakomicie się prezentuje, a przy tym w wersji indukcyjnej nie ma ryzyka oparzenia. To istotne gdy w domu są dzieci czy zwierzęta. Płyta elektryczna generuje jednak spore rachunki za prąd. Co więcej, długo się nagrzewa i stygnie, a także cechuje się niestety większą awaryjnością niż kuchenki gazowe.
Porównaliśmy kuchenki i przygotowaliśmy dla Was zestawienie wszystkich ZA i PRZECIW. Czytaj więcej >>